Lena Sewall

Lena Sewall, foto Linn Malmén

Lena Sewall är matskribent och författare, hon fick 1995 Gastronomiska Akademiens Guldpenna för sin bok En bit Skagen. Hon tilldelades 2018 Hans Majestät Konungens medalj i femte storleken och i högblått band ”För betydande insatser som författare”, bland annat för böckerna En bit Racken och En bit Värmland.

”Utan tvekan är det intrycken från min barndom i konstens och konsthantverkets Arvika som fick mig att under en rad år helhjärtat engagera mig i Rackstadmuseet, ett av Nordens absolut vackraste konstmuseer med verk av Rackenkolonins konstnärer och konsthantverkare. Det var tvivelsutan också dessa barndomsminnen, som gjorde att jag fängslades så av konstnärslivet i Skagen, att jag under fyra slitsamma år skrev En bit Skagen – Kulinariska strövtåg i Skagenmålarnas fotspår.

Med den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att jag nu begett mig ut på nya kulinariska strövtåg, den här gången i skulptören Christian Erikssons och Rackenmålarnas fotspår. Strövtåg som lett vida ut i världen från Arvika, Taserud, Rackstad och Långvak till Stockholm, Köpenhamn, Nordnorge, Paris, New York, Hollywood och Kalifornien.”


Böcker med Lena Sewall

Mina värmländska matrötter : ett liv med mat och vänner »
En bit Värmland : Från Värmlandskorv till Värmlandstårta »
En bit Racken – Kulinariska strövtåg i Rackenmålarnas fotspår »
En bit Skagen – Kulinariska strövtåg i Skagenmålarnas fotspår